Aydın Ölmez Çiçeği

Aydın Ölmez Çiçeği

Aydın Ölmez çiçeği olarak bilinen türün ülkemizdeki yayılışı yalnız Kuşadası’dır ve buraya özgü endemik bir türdür. Denize bakan kireç taşından oluşan topraklarda yayılış gösterir. Çok yıllık otsu bir tür olup çiçeklenme zamanı 4-5. aylardır. Önemli tıbbi bitkilerdendir. Bitkinin çiçekli kısımlarından hazırlanan demleme yöntemiyle hazırlanan çayın idrar söktürücü, böbrek taşı düşürücü olarak, alerjik deri hastalıklarına, safra hastalıklarına ve migrene karşı kullanılır.

Kuşadası Tüllüşahı

Bilim dünyasına Kuşadası’ndan tanıtılmıştır ve adını Dilek Yarımadası’nda bulunan Samson Dağı’ndan (eski adıyla Mykale) almaktadır. IUCN göre (CR) kritik düzeyde endemik bir bitkidir. Yöresel olarak Aydın Gaşağı , Tüllüşah ve Delice enginar olarak bilinmektedir. Ülkemizde Kuşadası ve Muğla’da yayılışı vardır. Çok yıllık yarı otsu bir türdür. Çiçeklenme zamanı 6-7. aylar olup genellikle deniz seviyesinden 300 m ye kadar olan kuru çalılıklar ve kalkerli makilik alanlarında ve yol kenarlarında bulunur. Peyzaj uygulamalarında kullanılabilir. Bitkinin tıbbi etkileri vardır, bu bitkilerden elde edilen maddelerin kanser çalışmalarında kullanıldığı ifade edilmektedir. Nesli tehlike altında olan bu bitkinin nadir yetiştiği yerlerden biri olan vadi, özellikle doğaseverlerin görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Kuşadası Tüllüşahı
Ramada Resort by Wyndham Kuşadası & Golf

Yakalı Çan Çiçeği

Çiçeklenme zamanı 5-6. aylar olup genellikle taşlık-kayalık alanlarda ve duvar, kenar ve üzerlerini tercih etmektedir. İyi bir peyzaj bitki özelliği taşımaktadır. Kuşadası ve çevresi için endemik bir türdür.

Şakayık

Şakayık önemli endemik türlerimizdendir. Ülkemizde Güney ve Batı Anadolu bölgesinde 1800 mt. lerde orman altında, dere kenarlarında ve nemli topraklarda yetişir. ​​​​​​Çiçeklenme zamanı 7. Aydır. Peyzaj çalışmalarında kullanılabilecek önemli türlerdendir.

Ramada Resort By Wydham Kuşadası & Golf'ü Keşfedin!

Ramada Resort By Wydham Kuşadası & Golf'ü Keşfedin!